Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Historia wykładów

Rok 2018/2019 sem. zimowy

Wykład:

21 listopada 2018 r. (środa)

godz. 17.15

Fascynująca podróż przez układ

pokarmowy człowieka

a

 

dr inż. Katarzyna Lachowicz (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)

dr inż. Ewa Fürstenberg (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)

SLAJDY

ZAGADNIENIA

To oczywiste, że jedząc posiłki delektujemy się ich walorami sensorycznymi i że staramy się dołożyć wszelkich starań, by jedzenie było dla nas przyjemnością. Troszczymy się również, a przynajmniej powinniśmy, o właściwy skład posiłków, wiedząc jakie to ważne dla naszego zdrowia. Czy zdarza nam się jednak zastanowić nad tym, co dzieje się
z pożywieniem w naszym przewodzie pokarmowym - gdzie jest trawione, a gdzie są wchłaniane jego składniki elementarne, aby potem spełniły swoją rolę? A może o przewodzie, a szerzej o układzie pokarmowym przypominamy sobie dopiero wtedy, kiedy pojawiają się jego dolegliwości?
Podstawową wiedzę o naszym układzie pokarmowym na pewno mamy. Wynieśliśmy ją ze szkoły, być może nawet rozszerzyliśmy, sięgając do innych źródeł wiedzy. Czy jest to jednak wiedza wystarczająca, aby dobrze zrozumieć zachodzące w nim zjawiska. Jeśli nawet znamy określenie „drugi mózg w jelitach”, to czy wiemy co się za nim kryje? A czy zdajemy sobie sprawę, że ważny element układu odpornościowego mieści się w jelitach?
Z tego więc względu zachęcamy Państwa do wspólnej podróży przez układ pokarmowy człowieka, a jak obiecują nasi eksperci - fizjolodzy żywienia - będzie to podróż fascynująca. W swoich wystąpieniach uwzględnią bowiem następujące zagadnienia:
1. Budowa układu pokarmowego i procesy w nim zachodzące
2. Enzymy trawienne człowieka - klasyfikacja i funkcje
3. Działanie narządów układu pokarmowego:
- budowa ściany przewodu pokarmowego w zależności od pełnionych funkcji
- sterowanie pracą układu pokarmowego, czyli o „mózgu jelitowym” i hormonach
żołądkowo-jelitowych
- motoryka
- wydzielanie soków trawiennych
- trawienie i wchłanianie
4. Tkanka limfatyczna jelit jako ważny element układu odpornościowego człowieka

 

 

17 października 2018 r.. (środa)

Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży

- rola diety i higieny w codziennej praktyce

pazdz

prelekcję wygłosi:

dr n. med. Anna Turska-Szybka

(Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

SLAJDY

ZAGADNIENIA

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 17 października 2018 r.
dr n. med. Anna Turska-Szybka
Zakład Stomatologii Dziecięcej
Wydział Lekarsko-Dentystyczny
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Rozpoczynamy kolejny, już dwudziesty piąty, rok działalności Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Gorąco Państwa zapraszamy i proponujemy cykl wykładów dotyczących układu pokarmowego człowieka (plan na www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl).
Na pierwszym wykładzie w trosce o zdrowe zęby omówimy rolę diety i higieny jamy ustnej w profilaktyce choroby próchnicowej. Tym razem skupimy się na problemach występujących u dzieci i młodzieży. Próchnica zębów w tej grupie społeczeństwa jest bowiem ogromnym problemem zdrowotnym z uwagi na jej powszechne występowanie, szybki przebieg oraz możliwość powikłań, nie tylko w obrębie jamy ustnej, ale również innych narządów i układów. Dane epidemiologiczne dotyczące polskich dzieci i młodzieży są przerażające, a Polska jest jednym z nielicznych krajów Europy, które nie uporały się z tym problemem.
Jakie są tego przyczyny? W jakim stopniu wynika to ze złych nawyków żywieniowych? Które z produktów spożywczych, poza słodyczami, o czym powszechnie wiadomo, wykazują silne działanie próchnicotwórcze? Czy każda kobieta w ciąży jest świadoma tego, że jej dieta i higiena jamy ustnej mogą wpływać na rozwój próchnicy
u dziecka? Czyżby mali i młodzi Polacy, jak również ich rodzice, nie dbali dostatecznie o higienę jamy ustnej, mimo wielkiej dostępności wszelkich środków i akcesoriów? Jakich zasad higienicznych warto przestrzegać w codziennej praktyce, zwłaszcza po zjedzeniu lub wypiciu - co jest prawdą, a co mitem?
Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert - stomatolog dziecięcy, praktyk i naukowiec. W swojej prezentacji uwzględni takie zagadnienia, jak:
1. Budowa i funkcje zębów
2. Rola śliny
3. Mikroflora jamy ustnej
4. Specyfika próchnicy u dzieci i młodzieży:
- epidemiologia
- etiologia
- charakterystyka zmian próchnicowych (m.in. zębów mlecznych vs stałych, próchnica
wczesnego dzieciństwa)
- powikłania
5. Rola diety w profilaktyce
- składniki odżywcze szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju i zachowania dobrego
stanu uzębienia
- kariogenne i niekariogenne produkty spożywcze
6. Prawidłowa higiena jamy ustnej jako podstawowy wymóg profilaktyki stomatologicznej
- fakty i mity

 

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcje:
Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka
dr inż. Katarzyna Lachowicz

dr inż. Ewa Fürstenberg
(Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)

21 listopada 2018 r. (środa)
godz. 17.15

Plakat