Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Historia wykładów

Rok 2017/2018 sem. letni

16 maja 2018 r. (środa)

godz. 17.45

Choroby zapalne stawów

- leczenie i żywienie

prelekcję wygłoszą:

dr n. med. Alina Lisawa

(Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej, SGGW)

dr inż. Danuta Gajewska

(Katedra Dietetyki, SGGW)

SLAJDY

ZAGADNIENIA

Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy realizujemy wykład poświęcony wybranym chorobom zapalnym stawów, ze szczególnym uwzględnieniem reumatoidalnego zapalenia stawów. Wiele osób z tymi przewlekłymi i bardzo uciążliwymi schorzeniami , szuka bowiem szczegółowej wiedzy na ten temat. Tymczasem podczas wizyt u lekarzy reumatologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje. Dotyczy to zwłaszcza diety, która powinna wspomagać leczenie farmakologiczne. Niestety, w przychodniach lekarskich nie zatrudnia się dietetyków. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe, na których oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne, zwłaszcza wtedy, kiedy dotyczą zmian w dawkowaniu leków, jak również wprowadzenia restrykcyjnych diet eliminacyjnych.
Zapraszamy zatem na wykład lekarza reumatologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:
Część I. Leczenie
1. Stany zapalne w organizmie – definicja, objawy, zmiany ogólnoustrojowe
2. Przyczyny i podział stanów zapalnych
3. Stany zapalne jako odpowiedź układu immunologicznego
4. Schorzenia przebiegające ze stanem zapalnym
5. Biochemiczne wskaźniki (markery) stanu zapalnego
6. Reumatoidalne zapalenie stawów - zasady diagnostyki i leczenia
7. Inne wybrane choroby zapalne stawów - zasady diagnostyki i leczenia
Część II. Żywienie
1. Żywienie a stany zapalne
2. Żywność o charakterze prozapalnym
3. Żywność o charakterze przeciwzapalnym
4. Zasady układania diety przeciwzapalnej
5. Diety alternatywne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów - korzyści i zagrożenia

 

18 kwietnia 2018 r. (środa)

 

Żywność i żywienie a zdrowie

Dlaczego  w  masmediach  jest  tak  dużo błędnych  informacji?

kwiecien

prelekcję wygłosi
prof. dr hab. Wojciech Roszkowski
(Katedra Żywienia Człowieka, SGGW)

-SLAJDY-

***Powtórka TRANSMISJI***

ZAGADNIENIA

Codziennie jesteśmy zalewani w masmediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania próbuje odpowiedzieć niniejsza prezentacja uwzględniająca:

    • Skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
      w masmediach
    • Przyczyny błędów i fałszywych informacji
    • Przykłady mitów i półprawd
    • Współczesne podejście w nauce w ocenie wpływu żywienia na zdrowie
    • Źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

     

    21 marca 2018 r. (środa)

    W trosce o dobry sen

    sen1sen2

    prelekcję wygłosi

    dr n. med. Michał Skalski

    (Katedra i Klinika Psychiatryczna Warszawski Uniwersytet Medyczny)

    SLAJDY

    Zagadnienia

    Popularne powiedzenie sen to zdrowie ma swoje naukowe uzasadnienie. Jak pisze
    w swojej książce dr n. med. Michał Skalski, nie ma zdrowego człowieka i zdrowego społeczeństwa bez zdrowego snu*. Odpowiednia długość snu, ale snu dobrej jakości zapewnia bowiem regenerację fizyczną i psychiczną, utrwala pamięć i reguluje wiele, a może nawet wszystkie procesy fizjologiczne człowieka. Z całą pewnością można zatem stwierdzić, że czas przeznaczony na zdrowy sen nie jest czasem straconym. Warto więc o taki sen zadbać, tak samo jak o prawidłowy sposób żywienia i aktywność fizyczną.
    Tymczasem współczesmy człowiek z wielu powodów nie przykłada do snu należytej wagi. Coraz częściej cierpi też na różne zaburzenia snu - problemy długotrwałe, bardzo dokuczliwe, których skutki pogarszają jakość życia, również zawodowego i rodzinnego.
    Jakie są zatem przyczyny problemów ze snem? Co warto czynić w trosce o jego prawidłowy przebieg? Czy sposób żywienia może wpływać na jakość snu? Prawdą czy mitem są internetowe informacje o nasennym działaniu niektórych produktów żywnościowych? Czy problemy z zasypianiem można leczyć samemu, stosując reklamowane suplementy? A jeśli szukać pomocy lekarskiej, to u jakiego specjalisty?
    Na te i inne pytania odpowie dr n. med. Michał Skalski - wybitny psychiatra,
    z wielkim doświadczeniem w leczeniu zaburzeń snu. Omówi następujące zagadnienia:
    1. Fizjologia snu
    2. Jakość snu a sprawność psychofizyczna człowieka w okresie czuwania
    3. Czynniki wpływające na jakość snu - wewnętrzne i zewnętrzne
    4. Wybrane, najczęściej występujące zaburzenia snu - objawy, diagnostyka, zasady leczenia
    5. Otyłość a sen - sen a otyłość
    6. Żywienie a sen - co jest prawdą, a co mitem?

    * Michał Skalski, Zaburzenia snu w codziennej praktyce,
    Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2012.

     

     

     

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcje:
„Super food” - ciekawostki a fakty
dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
(Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW)
oraz
Sok pomarańczowy
- zwykły sok, niezwykłe właściwości

dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek
(Zakład Dietetyki, SGGW)
20 czerwca 2018 r. (środa)
godz. 17.15

Plakat