Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Historia wykładów

 Prelekcje w semestrze zimowym w roku akad. 2011 - 2012

 

18 stycznia – Tajemna siła reklamy, czyli jak działa reklama na rynku żywności

„Tajemna siła reklamy, czyli jak działa reklama na rynku żywności”

wykład Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 18 stycznia 2012 r.

dr inż. Monika Świątkowska (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW)

prezentacja

mgr inż. Ewaryst Fedorowicz (Firma Strategion)

prezentacja

 Reklama pojawiła się już w starożytności i istnieje tak długo, jak zjawisko handlu i konkurencji. Jej zadaniem jest przyciąganie zainteresowania (od łacińskiego reclamo - krzyczeć) i odwracanie uwagi od produktów konkurencyjnych (angielskie słowo oznaczające reklamę to aduertising - odwracać). Aby to osiągnąć reklama informuje, zachęca do zakupu, stwarza i utrwala w świadomości odbiorcy pozytywny wizerunek towaru lub usługi (idei).

Reklama jest zatem częścią promocji, a tym samym stanowi nieodzowny element wszelkich działań firm marketingowych. Jako sposób kształtowania opinii konsumentów i wpływania na ich decyzje, wzbudza wśród odbiorców wiele emocji.

Z reklamą środków spożywczych, ostatnio zwłaszcza suplementów diety, spotykamy się niemalże na każdym kroku. Można by rzec, że jest wszechobecna. W swoich mechanizmach oddziaływania odwołuje się zwykle do emocji. Wiele emocji też wywołuje – jjednym się podoba, innnych irytuje, tym samym jednych zachęca a innych zniechęca. Bywa również źródłem wiedzy żywieniowej o produkcie, dlatego stwarza możliwości wyboru przy zakupie. Najlepszym jednak sposobem oceny reklamy jest dobre przygotowanie konsumenta – jego duża wiedza żywieniowa.

Jakie są mechanizmy działania reklamy żywności na różne grupy społeczne? Kto jej ulega i czy się do tego przyznaje? Na te i inne pytania można będzie uzyskać odpowiedź na naszym spotkaniu. Między innymi zostaną omówione:

W pierwszej – bardziej teoretycznej - części wykładu:

- podstawowe pojęcia (reklama, przekaz reklamowy, środki i formy reklamy);

- modele oddziaływania;

- ewolucja podejścia do wpływu reklamy na konsumenta;

- wyniki badań wpływu reklamy na konsumentów żywności;

- nowoczesne formy reklamy, wykorzystujące wiedzę na temat oddziaływania reklamy.

W drugiej części wykładu:

- wyjaśnienie kilku podstawowych pojęć;

- co to jest i jakie ma znaczenie benefit w reklamie;

- podstawowe benefity w reklamie żywności;

- dobra i zła reklama żywności;

- skandale w reklamie żywności;

- stylizacja żywności na potrzeby reklamy.

Prezentowane treści będą zilustrowane licznymi przykładami, głównie z rynku żywnościowego.

 

14 grudnia – Suplementy diety korzyści i zagrożenia

„Suplementy diety – korzyści i zagrożenia”

 wykład Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 14 grudnia 2011 r.

dr hab. Barbara Pietruszka

dr inż. Ewa Sicińska

slajdy

prof. dr hab. Franciszek Świderski

dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak, prof. SGGW

slajdy

z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

 

Suplementy diety są obecnie stosowane coraz powszechniej. Stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych (witamin, składników mineralnych, kwasów tłuszczowych) oraz innych związków. Ich forma, ułatwiająca dawkowanie (np. tabletki, kapsułki, płyny), przypomina leki. Mimo to, są klasyfikowane jako środki spożywcze.

Coraz częściej na rynkach światowych pojawiają się „nowe, rewelacyjne, naturalne środki lecznicze”, reklamowane jako panaceum na wszystkie znane ludzkości schorzenia i dolegliwości. W praktyce mogą się one okazać zupełnie nieskuteczne a nawet szkodliwe.

Stosowaniu suplementów towarzyszy wiele błędów, które zwiększają ryzyko zaburzeń stanu zdrowia, gdyż przyjmowane w nadmiarze mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne. Szczególną ostrożność należy zachować podczas stosowania środków o działaniu przeczyszczającym. Spośród nich, aloes, senes, kruszyna i rzewień dłoniasty przyjmowane przez zbyt długi czas, mogą spowodować zwolnienie motoryki jelit, wywołać nawet ich niedrożność, a także spowodować stan odwodnienia organizmu. Innym przykładem jest nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne, która  może być wywołana działaniem dziurawca, echinacei i miłorzębu japońskiego. Silne reakcje alergiczne może wywołać np. rumianek, świetlik lekarski czy też arnika górska. Z kolei działanie osłonowe siemienia lnianego na błonę śluzową żołądka utrudnia wchłaniania leków do krwi. Dlatego nie powinny go stosować osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Suplementacja często postrzegana jest przez konsumentów błędnie - jako łatwa droga do skorygowania sposobu żywienia, bez konieczności korekty diety, co jest trudne w codziennej realizacji. Rezygnując jednak z prawidłowej diety na rzecz tabletek, ogranicza się a nawet eliminuje spożycie wielu innych substancji bioaktywnych, naturalnie występujących w żywności.

W pierwszej części wykładu, zostaną omówione zagadnienia dotyczące stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim zaś:

  - cele i rozpowszechnienie suplementacji;

  - jakie grupy osób mogą odnieść korzyści z za stosowania tych produktów; 

  - badania epidemiologiczne wskazujące na pozytywny, negatywny i niejednoznaczny wpływ stosowania suplementów diety (m.in. β-karotenu, wit. C i E) na zdrowie człowieka.

W drugiej części spotkania zostaną omówione korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania innych składników uznawanych jako suplementy diety, które nie są witaminami czy składnikami mineralnymi, a są dość popularne wśród konsumentów. Będzie zatem mowa o takich składnikach jak: kolagen, kwasy tłuszczowe, fitosterole, beta-glukany, preparaty wspomagające odchudzanie, przeciwutleniacze, ekstrakty zielonej herbaty.

 

16 listopada – Pieczywo w żywieniu współczesnego człowieka slajdy

„Pieczywo w żywieniu współczesnego człowieka”

wykład Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 16 listopada 2011 r.

dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy (Zakład Podstaw Żywienia SGGW)

slajdy

dr hab. Alicja Ceglińska, prof. SGGW (Zakład Technologii Zbóż SGGW)

 slajdy

W ostatnich latach spada w Polsce spożycie pieczywa. Przyczyn jest zapewne kilka. Dla przykładu, wiele osób stosujących diety odchudzające eliminuje pieczywo ze swojego jadłospisu, w przeświadczeniu o jego bardzo dużej wartości kalorycznej. Tymczasem jest to jeden z mitów dotyczących pieczywa, gdyż „tucząca zdolność” pieczywa zależy od ilości i rodzaju zjadanych wyrobów. Przy tym często więcej kalorii dostarczają produkty zjadane do pieczywa (tłuszcze, wędliny i mięso, sery) niż samo pieczywo.

Podczas wykładu w ramach Wszechnicy Żywieniowej (w dn. 16 listopada 2011) zostaną omówione wybrane zagadnienia żywieniowe i technologiczne, między innymi:

- wartość kaloryczna i składniki odżywcze pieczywa, a także inne składniki, których działanie prozdrowotne jest udokumentowane lub badane (m.in. błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, polifenole, lignany), przy jednoczesnych właściwościach antyodżywczych niektórych z nich;

- wzbogacanie pieczywa w składniki odżywcze i bioaktywne;

- spożycie pieczywa i jego struktura;

- porcje pieczywa w dziennej racji pokarmowej i preferowane rodzaje - również w zależności od stanu zdrowia;

- rodzaje pieczywa i jego jakość w warunkach współczesnego przemysłu piekarskiego;

- zasady wyboru pieczywa podczas zakupów i warunki domowego przechowywania (problem czerstwienia i pleśnienia).

 

19 października – Diety wysokobiałkowe w odchudzaniu

Diety wysokobiałkowe w odchudzaniu

wykład Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 19 października 2011 r.

prelekcję wygłoszą:

dr inż. Jacek Bujko slajdy

dr inż. Lucyna Kozłowska slajdy

 

W ostatnich kilku latach, w Polsce, dosyć powszechnie stosowaną metodą redukcji masy ciała stała się dieta wysokobiałkowa w różnych jej wersjach. Niestety, najczęściej stosowana jest bez konsultacji z dietetykiem czy lekarzem. Warto zatem wiedzieć, czy diety wysokobiałkowe są skuteczne i co najważniejsze czy są bezpieczne, a dla kogo mogą być szczególnie groźne? Należy bowiem pamiętać, że z racji współistniejących schorzeń nie wszystkie osoby mogą taką terapię stosować.

Podczas wykładu, w ramach Wszechnicy Żywieniowej w SGGW (w dn. 19 października 2011), zostaną omówione następujące zagadnienia:

W części pierwszej:

- charakterystyka najpopularniejszych diet wysokobiałkowych - Atkinsa i Dukana,

- wyniki badań potwierdzające skuteczność tych diet w zmniejszaniu masy ciała i poprawie wskaźników metabolicznych (lipidowych i węglowodanowych),

- podstawy fizjologiczne tłumaczące korzystny wpływ białka na zmniejszenie łaknienia, na wzrost wydatków energetycznych (mniejszą wydajność energetyczną) oraz na mechanizmy regulacyjne.

W części drugiej:

- wybrane zaburzenia i jednostki chorobowe, w których nie powinno się stosować diet z wysoką zawartością białka,

- wpływ diet wysokobiałkowych na postęp przewlekłej choroby nerek, stężenie kwasu moczowego we krwi, występowanie kamic układu moczowego, rozwój nefropatii cukrzycowej i osteoporozy. 

 

 

 

Nagłówek
Aktualności