Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Historia wykładów Rok 2013 sem. letni

Ostatni wykład 19 czerwca 2013

godz: 17:15

Ciekawostki o warzywach korzeniowych, dyniowatych, psiankowatych

warzywa dyniowate

- prelekcję wygłosili

dr inż. Ewelina Hallmann

prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska


(Zakład Żywności Ekologicznej SGGW)

slajdy

Opis wykładu

„Ciekawostki o warzywach korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych”
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 19 czerwca 2013 r.
dr inż. Ewelina Hallmann
prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
z Zakładu Żywności Ekologicznej
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Żywieniowcy i dietetycy zachęcają do spożywania warzyw w ilości co najmniej 0,5 kg dziennie, koniecznie codziennie i co najmniej 3 razy dziennie. A jak w rzeczywistości realizujemy te zalecenia?
Rola warzyw, w zachowaniu ogólnie dobrego stanu zdrowia, w profilaktyce wielu chorób oraz jako czynnik wspomagający ich leczenie, wykazywana jest od bardzo dawna.
Powszechnie wiadomo, że warzywa to znakomite źródło błonnika pokarmowego, niektórych witamin i składników mineralnych. Dostarczają również wielu antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – substancji bioaktywnych, o właściwościach dopiero poznawanych, o dużym znaczeniu prozdrowotnym.
Na polskim rynku mamy spory wybór warzyw – znanych dobrze lub nie. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się warzywa, o których przez wiele ostatnich lat zapomniano. Jedne są rodzime, inne sprowadzane zza granicy. W obrębie jednego gatunku możemy wybrać różne odmiany.
Czy jesteśmy jednak świadomi ich walorów żywieniowych, przydatności kulinarnej, sposobu ich produkcji i przechowywania?
Zagadnienia te, jak również ciekawostki dotyczące tym razem warzyw korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych  zostaną przedstawione w ramach następujących punktów wykładu:
1. Czy marchew jest tylko pomarańczowa?
2. Które warzywo jest symbolem niczego?
3. Czy wężymord uratuje nas od ukąszenia węża?
4. Co poza nasionami i olejem można jeszcze wycisnąć ze słonecznika?
5. Czy ogórki mają płeć, dlaczego mają kolce i czemu bywają gorzkie?
6. Jak zrobić spagetti bez makaronu?
7. Jak wyglądają pestki dyni dla leniwych?
8. Dlaczego dynia jest symbolem Hallowin?

 9. Czy barwa robi różnicę i jak smakują żółte pomidory?
10. Mały może więcej, czyli co siedzi w pomidorze drobnoowocowym?
11. Czym był pieprz turecki?
12. Dlaczego zielona papryka jest czerwona, a żółta nie może się zaczerwienić?
13. Dlaczego zjadamy niedojrzałe gruszki miłości?
14. Czy pepino to owoc, czy warzywo?
15. Dlaczego miechunki są nie tylko dekoracyjne, ale i smaczne?
16. Czy pomidory tylko się zjada?

 

 

Ostatni wykład 15 maja 2013

godz: 17:15

O sałatach i innych ciekawych warzywach liściowych, mało znanych i zapomnianych

Warzywa warzywa2

- prelekcję wygłosi

dr inż. Ewelina Hallmann


(Zakład Żywności Ekologicznej SGGW)

SLAJDY


Opis wykładu

„O sałatach i innych ciekawych
warzywach liściowych, mało znanych i zapomnianych”
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 15 maja 2013 r.
dr inż. Ewelina Hallmann
z Zakładu Żywności Ekologicznej
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Od wielu lat żywieniowcy i dietetycy zachęcają do większego spożywania warzyw - w ilości co najmniej 0,5 kg dziennie, koniecznie codziennie i co najmniej 3 razy dziennie.
Dobroczynna rola warzyw wykazywana jest od bardzo dawna, w zachowaniu ogólnie dobrego stanu zdrowia, w profilaktyce wielu chorób oraz jako czynnik wspomagający ich leczenie.
Warzywa, to nie tylko znakomite źródło błonnika pokarmowego, niektórych witamin i składników mineralnych, o czym wiemy od dawna. To również znakomite źródło wielu antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – substancji bioaktywnych, o właściwościach dopiero co poznawanych, o dużym znaczeniu prozdrowotnym.
Na polskim rynku mamy dosyć duży wybór warzyw – znanych dobrze lub mniej a także nieznanych w ogóle. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się warzywa, o których przez wiele ostatnich lat zapomniano. Jedne są rodzime, inne sprowadzane zza granicy. W obrębie jednego gatunku możemy wybrać różne odmiany. Czy jesteśmy jednak świadomi ich walorów żywieniowych, przydatności kulinarnej, sposobu ich produkcji i przechowywania?

Zagadnienia te zostaną zatem omówione w ramach następujących punktów naszego wykładu:
 1. Które warzywa zaliczamy do grupy liściowych i jak one wyglądają?
2. Czym różnią się typy i odmiany sałat dostępnych na naszym rynku?
3. Dlaczego każdy z nas zna sałatę lodową, a nie wie jak wygląda sałata krucha? A czy sałata o kruchych liściach jest na pewno krucha?
4. Jak odróżnić cykorię i endywię od cykorii sałatowej? Dlaczego warzywa te są mylone z sałatą?
5. Jakie szpinaki mamy w uprawie i dlaczego szpinak zrobił karierę medialną?
6. Czym różni się botwina od boćwiny?
7. Dlaczego seler naciowy tak naprawdę powinniśmy nazywać łodygowym i gdzie schowała się jego nać?
8. Dlaczego warto zainteresować się pieprznicą jadalną i pod jaką nazwą znamy to warzywo?
9. Jak zdrowa jest portulaka oraz rukiew i dlaczego warto bliżej zapoznać się z tymi warzywami?

W następnym zaś wykładzie (19 czerwca) przedstawimy kolejną porcję wiadomości, o warzywach: korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych.

 

 

Wykład z 17 kwietnia 2013

 

Dzisiaj zjemy rybę a jutro?

Ryba1Ryba2

prelekcję wygłosił:

prof. dr hab. Piotr J. Bykowski

(Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa

Akademia Morska w Gdyni)

slajdy

Opis wykładu

„Dzisiaj zjemy rybę a jutro?”
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 17 kwietnia 2013 r.
prof. dr hab. Piotr J. Bykowski
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Akademia Morska w Gdyni

Żywieniowcy i dietetycy zachęcają do spożywania ryb, zwłaszcza ryb morskich, m.in. ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

Na polskim rynku mamy dosyć duży asortyment ryb świeżych i mrożonych oraz przetworów rybnych. Coraz częściej pojawiają się gatunki ryb wcześniej nam nieznanych (np. maślana, molwa, trewal). Konsumenci, chcąc sprostać zaleceniom żywieniowym, powinni dokonywać świadomego wyboru ryb. Do tego potrzebna jest jednak wiedza o ich walorach żywieniowych i ewentualnych zanieczyszczeniach. Takich informacji zazwyczaj nie udzielą sprzedawcy, nie wszystkich dostarczy też internet. Stąd, podczas wykładu zostaną m.in. omówione następujące zagadnienia:
1. Zasoby ryb morskich - stan obecny i dostępność do połowów.
2. Akwakultura - sytuacja aktualna, rozwój i jego problemy.
3. Rola ryb i innych organizmów wodnych w żywieniu człowieka:
- wartość żywieniowa a technologia,
- zagrożenia zdrowotne związane z konsumpcją ryb - fakty i mity.
4. Spożycie ryb w Polsce, unii Europejskiej i świecie - dziś, jutro i .... pojutrze.
5. Trendy przyszłościowe w polskim i światowym przemyśle rybnym.

 

Wykład z dnia 20 marca 2013

Wybrane problemy żywienia seniorów

 

prelekcję wygłosili:

prof. dr hab. Wojciech Roszkowski

slajdy

(Katedra Żywienia Człowieka)

Dieta śródziemnomorska w niebieskich strefach

mgr inż. Łukasz Kowalski

slajdy

Katedra Dietetyki

 

 opis wykładu:

„Wybrane problemy żywienia seniorów”
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 20 marca 2013 r.
Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski
z Katedry Żywienia Człowieka
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Jak wynika z badań demograficznych i naszych codziennych obserwacji, polskie społeczeństwo starzeje się. Zwiększa się udział osób w wieku starszym czyli powyżej 65 roku życia. W związku z tym zdrowie seniorów nabiera coraz większego znaczenia, a w dużej mierze zależy ono od sposobu ich żywienia. Niestety, z wielu badań naukowych wynika, że ludzie starsi dość często odżywiają się w sposób nieprawidłowy - mają swoje charakterystyczne problemy i popełniają różne błędy. Między innymi wynika to z osamotnienia i izolacji społecznej, małej aktywności fizycznej, zmniejszającej się sprawności fizycznej i umysłowej, pogarszającego się stanu zdrowia i konieczności długotrwałego przyjmowania wielu lekarstw a także trudnej sytuacji finansowej.
Wiedza o prawidłowym żywieniu osób starszych może łagodzić lub w znacznym stopniu ograniczać wiele niekorzystnych objawów zdrowotnych, występujących w tym okresie życia. To zaś może wpłynąć na poprawę jakości życia seniorów. Wiedza ta przyda się na pewno samym zainteresowanym, ale również osobom z ich najbliższego otoczenia (np. rodzinie, opiekunom, wolontariuszom). Przyda się również tym, którzy niedługo, wcześniej czy później, poczują się osobami starszymi.
Problematyką tą, od ponad 20 lat, zajmują się pracownicy Katedry Żywienia Człowieka SGGW. Stąd też, podczas wykładu prof.dr hab. Wojciech Roszkowski omówi m.in. następujące zagadnienia:

  •  charakterystyka demograficzna w Polsce,
  •  uwarunkowania sytuacji zdrowotnej seniorów,
  •  czynniki pogarszające sposób żywienia osób starszych,
  •  ogólne i szczegółowe zasady prawidłowego żywienia seniorów,
  •  cechy żywienia osób długowiecznych,
  •  aktualne badania uwzględniające specyfikę żywienia osób starszych.

Podczas dyskusji, z krótką prezentacją, wystąpi również mgr inż. Łukasz Kowalski (doktorant w Katedrze Dietetyki SGGW). Wykaże korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej przez osoby starsze. Przedstawi sposób żywienia mieszkańców Ikarii i Sardynii – wysp Morza Śródziemnego, charakteryzujących się szczególnie wysokim odsetkiem stulatków.

 

 

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcję pt.

Pamiętajmy o strączkowych!
prelekcję wygłoszą:

dr hab. Ewelina Hallmann

(Zakład Żywności Ekologicznej SGGW)

dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina

(Zakład Technologii Gastronomicznej SGGW)

16 listopada 2016 r. (środa)
godz. 17.15

Plakat