Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SGGW w Warszawie

Zmiana transmisji ON_LINE

Dotychczs transmisję on-line mogło oglądać tylko 199 osób

Aktualnie przechodzimy na YouTube ilość użytkowników nieograniczona

Od stycznia NOWY KANAŁ

link do strony: kliknij

 

Najbliższa prelekcja

20 czerwca 2018 r. (środa)

godz. 17.15

„Super food” - ciekawostki a fakty

czerwiec

prelekcję wygłoszą:

dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka

(Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW)

Slajdy1

Slajdy2

oraz


Sok pomarańczowy

- zwykły sok, niezwykłe właściwości

dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek
(Zakład Dietetyki, SGGW)

Slajdy3

ZAGADNIENIA


I tym razem przedstawiamy Państwu temat, który zasugerowali słuchacze naszej Wszechnicy. Staramy się realizować Państwa życzenia, przekazując rzetelną wiedzę i wyjaśniając wątpliwości. A wszystko to w oparciu o wyniki wielu badań naukowych, prowadzonych przez różne ośrodki naukowe na całym świecie. Chętnie więc podejmujemy niniejszy temat, aby przedstawić fakty i skonfrontować je z krążącymi ciekawostkami i opiniami.
Codziennie bowiem, w sklepach i masmediach, widzimy produkty polecane do spożycia ze względu na „wyjątkowy” wpływ na zdrowie i samopoczucie, określane jako „super żywność”, „super food”. Od tego typu produktów konsumenci oczekują nadzwyczajnych właściwości prozdrowotnych oraz spektakularnych i szybkich efektów po ich zastosowaniu. Niekiedy zakładają, że nawet jednorazowa, niewielka dawka przyniesie oczekiwany efekt zdrowotny.
Tymczasem nie ma żadnej oficjalnej, naukowo potwierdzonej listy, która klasyfikuje produkty jako „super food”, więc do tej kategorii można zaliczyć wiele produktów wykazujących właściwości prozdrowotne. Przy tym bardzo często określenie „super food” wykorzystywane jest w celach marketingowych do promocji produktów egzotycznych, mniej znanych polskiemu konsumentowi, takich jak np. nasiona chia, owoce goji czy algi. A przecież w polskiej tradycji kulinarnej możemy poszczycić się wieloma produktami o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie, takimi jak: len, aronia, burak, itp. Warto je docenić, w myśl maksymy „Cudze chwalicie, swego nie znacie….”.
W prezentowanym wykładzie skupimy się na omówieniu właściwości prozdrowotnych wybranych produktów, dostępnych w większości polskich sklepów. W pierwszej części scharakteryzujemy takie produkty jak: chia, siemię lniane, goji, aronia, grzyby, algi, burak, komosa ryżowa, gryka, amarantus, proso, owies. W drugiej zaś przedstawimy właściwości soku pomarańczowego.
Regularne spożywanie ww produktów z uwagi na ich skład, właściwości i wielokierunkowy mechanizm działania może być skutecznym narzędziem w profilaktyce i terapii wielu chorób. Warto podkreślić, że nie pojedynczy produkt, nawet o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, lecz tylko cała, dobrze zestawiona dieta może przynieść korzyści zdrowotne.

Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15,
W SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,   w budynku 32 (zielonym)
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,    w Auli II.
Dojazd autobusami:  148, 166, 185, 193,  503.
WSTĘP WOLNY!
Nasz telefon – 0 22 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
strona internetowa: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcje:
„Super food” - ciekawostki a fakty
dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
(Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW)
oraz
Sok pomarańczowy
- zwykły sok, niezwykłe właściwości

dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek
(Zakład Dietetyki, SGGW)
20 czerwca 2018 r. (środa)
godz. 17.15

Plakat