Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SGGW w Warszawie

Zmiana transmisji ON_LINE

Dotychczs transmisję on-line mogło oglądać tylko 199 osób

Aktualnie przechodzimy na YouTube ilość użytkowników nieograniczona

Od stycznia NOWY KANAŁ

link do strony: kliknij

 

Najbliższa prelekcja

 

17 października 2018 r.. (środa)

godz. 17.15

Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży

- rola diety i higieny w codziennej praktyce

pazdz

prelekcję wygłosi:

dr n. med. Anna Turska-Szybka

(Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

ZAGADNIENIA

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 17 października 2018 r.
dr n. med. Anna Turska-Szybka
Zakład Stomatologii Dziecięcej
Wydział Lekarsko-Dentystyczny
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Rozpoczynamy kolejny, już dwudziesty piąty, rok działalności Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Gorąco Państwa zapraszamy i proponujemy cykl wykładów dotyczących układu pokarmowego człowieka (plan na www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl).
Na pierwszym wykładzie w trosce o zdrowe zęby omówimy rolę diety i higieny jamy ustnej w profilaktyce choroby próchnicowej. Tym razem skupimy się na problemach występujących u dzieci i młodzieży. Próchnica zębów w tej grupie społeczeństwa jest bowiem ogromnym problemem zdrowotnym z uwagi na jej powszechne występowanie, szybki przebieg oraz możliwość powikłań, nie tylko w obrębie jamy ustnej, ale również innych narządów i układów. Dane epidemiologiczne dotyczące polskich dzieci i młodzieży są przerażające, a Polska jest jednym z nielicznych krajów Europy, które nie uporały się z tym problemem.
Jakie są tego przyczyny? W jakim stopniu wynika to ze złych nawyków żywieniowych? Które z produktów spożywczych, poza słodyczami, o czym powszechnie wiadomo, wykazują silne działanie próchnicotwórcze? Czy każda kobieta w ciąży jest świadoma tego, że jej dieta i higiena jamy ustnej mogą wpływać na rozwój próchnicy
u dziecka? Czyżby mali i młodzi Polacy, jak również ich rodzice, nie dbali dostatecznie o higienę jamy ustnej, mimo wielkiej dostępności wszelkich środków i akcesoriów? Jakich zasad higienicznych warto przestrzegać w codziennej praktyce, zwłaszcza po zjedzeniu lub wypiciu - co jest prawdą, a co mitem?
Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert - stomatolog dziecięcy, praktyk i naukowiec. W swojej prezentacji uwzględni takie zagadnienia, jak:
1. Budowa i funkcje zębów
2. Rola śliny
3. Mikroflora jamy ustnej
4. Specyfika próchnicy u dzieci i młodzieży:
- epidemiologia
- etiologia
- charakterystyka zmian próchnicowych (m.in. zębów mlecznych vs stałych, próchnica
wczesnego dzieciństwa)
- powikłania
5. Rola diety w profilaktyce
- składniki odżywcze szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju i zachowania dobrego
stanu uzębienia
- kariogenne i niekariogenne produkty spożywcze
6. Prawidłowa higiena jamy ustnej jako podstawowy wymóg profilaktyki stomatologicznej
- fakty i mity

 

Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15,
W SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,   w budynku 32 (zielonym)
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,    w Auli II.
Dojazd autobusami:  148, 166, 185, 193,  503.
WSTĘP WOLNY!
Nasz telefon – 0 22 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
strona internetowa: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcje:
Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży - rola diety i higieny w codziennej praktyce
dr n. med. Anna Turska-Szybka
(Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

17 października 2018 r. (środa)
godz. 17.15

Plakat