Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Żywienia Człowieka

SGGW w Warszawie

Zmiana transmisji ON_LINE

Dotychczs transmisję on-line mogło oglądać tylko 199 osób

Aktualnie przechodzimy na YouTube ilość użytkowników nieograniczona

Od stycznia NOWY KANAŁ

link do strony: kliknij

 

Najbliższa prelekcja:

Alkohol a zdrowie człowieka

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 19 lutego 2020 r.


dr inż. Aleksandra Kołota


Katedra Dietetyki,
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka/Wydział Żywienia Człowieka, SGGW

 Cykl Wszechnicowych spotkań poświęconych zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem układu pokarmowego człowieka zakończymy wykładem dotyczącym wpływu alkoholu na jego zdrowie.
Nie ma przesady w stwierdzeniu, że alkohol towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Początkowo stosowany był w rytuałach religijnych i do celów leczniczych, jednak na przestrzeni wieków jego spożycie rozpowszechniło się i aktualnie alkohol stanowi najbardziej znaną i najczęściej stosowaną używkę w społeczeństwach wielu krajów. Relatywnie niska cena i łatwy dostęp sprawiają, że napoje alkoholowe są popularną substancją o działaniu psychoaktywnym nie tylko u osób dorosłych, ale także wśród młodzieży. Tymczasem nadużywanie alkoholu prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale też do szeregu problemów zdrowotnych. Oddziałuje on bowiem na niemal wszystkie układy oraz narządy człowieka, niezwykle zaś toksycznie na organizmy rozwijające się - dzieci, zwłaszcza w życiu płodowym oraz młodzieży.
W nawiązaniu do przewodniego tematu cyklu spotkań Wszechnicowych zostaną omówione przemiany alkoholu w organizmie i jego wpływ na układ pokarmowy, ze szczególnym uwzględnieniem najbardziej „zagrożonego” narządu, a mianowicie wątroby, w której etanol jest metabolizowany. Następnie zastanowimy się, czy w przypadku napojów alkoholowych możemy mówić o ich wartości odżywczej, czy istnieje bezpieczna ilość alkoholu i czy można odnieść korzyści zdrowotne z jego picia.

 

 

 

 

 

PLAKAT

 

 

 

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa

i
Wydział Żywienia Człowieka


zaprasza na wykład

Wszechnicy Żywieniowej pt.

Alkohol a zdrowie człowieka


dr inż. Aleksandra Kołota


Katedra Dietetyki,
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka/Wydział Żywienia Człowieka, SGGW

 

19 lutego 2020r. (środa), godz. 17.15

Wydział Nauk o żywieniu Człowieka

Aula 2


godz. 17.15

PLAKAT