Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SGGW w Warszawie

Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji


Zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akademickim 2018/2019:

20 marca Probiotyki, Prebiotyki, żywność probiotyczna

dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Zarządzania Jakością żywności, SGGW)

dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Zarządzania Jakością żywności, SGGW)

10 kwietnia Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka cz.1

dr hab. Jarosława Rutkowska (Zakład Analiz Instrumentalnychj, SGGW)

dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak
(Zakład Dietetyki, SGGW)

15 maja Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka cz.2

prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska (Zakład Fizjologii żywienia, SGGW)

dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (zakład żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW)


12 czerwca Jubileusz 25-lecia Wszechnicy

Aula Kryształowa SGGW

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uroczystym spotkaniem Wszechnicy Żywieniowej w dn. 12 czerwca 2019 r. kończymy dwudziesty piąty rok jej działalności.
Będziemy bardzo zaszczyceni, jeśli wezmą Państwo udział w naszym Jubileuszu. Serdecznie zapraszamy zarówno naszych stałych słuchaczy, jak również tych, których po raz pierwszy zainteresujemy przygotowaną porcją wiedzy żywieniowej.
W programie Jubileuszu proponujemy m.in.:
Mity w żywieniu człowieka
wykład wygłosi dr hab. Małgorzata Drywień, prof. SGGW
(Katedra Żywienia Człowieka, SGGW)
Obserwujemy, jak na różnych forach, często również w rozmowach towarzyskich, można przeczytać lub usłyszeć wiele ciekawostek żywieniowych o charakterze porad. Wiele osób, w trosce o dobre zdrowie, zaczyna je stosować, a następnie w dobrej wierze przekazywać innym. Nic zatem dziwnego, że ciekawostki te zaskakująco szybko zostają rozpowszechnione, a przez to uwiarygodnione. Tymczasem nie wszystkie z nich
są potwierdzone naukowo, a te prawdziwe bywają źle interpretowane. Kilka takich przykładów, o które często pytają słuchacze Wszechnicy, przedstawi i omówi nasz ekspert,
w tym m.in.:

  • Czy herbata z cytryną szkodzi?
  • Czy lepiej stosować cukier brązowy niż biały, a sól morską i himalajską zastąpić kamienną?
  • Czy grupa krwi predysponuje do stosowania określonej diety ?

Taniec jako forma aktywności fizycznej
zatańczą Dorota Doliwa-Mikołajska i Paweł Gutowski

Dla wielu osób taniec może być przyjemną formą aktywności fizycznej. Chcemy Państwa do tego zachęcić, gdyż tańczyć można w rytmie ulubionej muzyki, dostosowanej
do możliwości fizycznych, przy ulubionych utworach, w różnych okolicznościach, również we własnym mieszkaniu, z drugą osobą lub samodzielnie. To tylko kilka wybranych argumentów przemawiających za tą formą aktywności fizycznej. A ile energii może wtedy zużyć nasz organizm? Takich pomiarów dokonamy podczas pokazu, a ich wyniki skomentujemy.

Serdecznie zatem Państwa zapraszamy,
jak zwykle na godz. 17.15, ale tym razem do Auli Kryształowej SGGW,
budynek nr 9 przy ul. Nowoursynowskiej 166
(przeciwna strona ul. Nowoursynowskiej niż nasz Wydział, przystanek ”SGGW Rektorat”).
Wstęp jest wolny, nie wymagamy wcześniejszego zgłoszenia

Wszystkich zainteresowanych edukacją żywieniową polskiego społeczeństwa zapraszamy również na konferencję pt.
Edukacja żywieniowa – moda czy konieczność?

Program konferencji i formularz zgłoszeniowy podany jest na stronach:
www.wnzck.sggw.pl/aktualności
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl

 

 

 

Spotkania odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15,
w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159c,
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II.
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503.

WSTĘP WOLNY!
Prelekcje transmitowane są on line – szczegóły na podanej niżej stronie internetowej.

Kontakt z organizatorką mgr Hanną Wysocką:
- telefon:             – (22) 59-37-004
- adres e-mail:    hanna_wysocka@sggw.pl
- nasza strona:    www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl

 

Prelekcje transmitowane są on line (kliknij) – szczegóły na podanej niżej stronie internetowej.

 

 

Nagłówek
Aktualności

Wszechnica Żywieniowa
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

zaprasza na prelekcje:


Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW

12 czerwca 2019 r. (środa)
godz. 17.15

PLAKAT

ZAPROSZENIE I PROGRAM

FORMULARZ ZGLOSZENIOWY